Deze pagina is voor wie geïnteresseerd is in de kwaliteit van 360-graden foto’s en de techniek van het maken van 360-graden foto’s.

Zoals u wellicht reeds elders op deze site heeft gezien, maak ik onderscheid in “Google Street View kwaliteit” en “Professionele kwaliteit”.

 

Google Street View kwaliteit Professionele kwaliteit
Beeldkwaliteit ruim voldoende zeer goed
Scherpte van details ruim voldoende zeer goed
Afmetingen van één 360-graden foto 6720 x 3360 pixels (22,6 megapixels) 14000 x 7000 pixels (98 megapixel) en hoger
HDR automatisch 3-traps of 5-traps
Nabewerking beperkt mogelijk veel mogelijkheden
Snelheid fotografie snel niet zo snel
Resultaat ter plekke zichtbaar ja niet mogelijk
Plaatsing op Google Street View ja, 22,6 megapixels ja, 72 megapixels
Plaatsing op uw website eenvoudige Google Street View weergave
óf volledig interactief via onze gratis server
gratis gehost op onze server, eenvoudig te integreren op uw eigen site

 

Techniek voor Google Street View virtuele rondleidingen

ricoh theta Z1 360-graden cameraVoor virtuele rondleidingen die alleen op Google Street View geplaatst worden, gebruik ik de Ricoh Theta Z1 camera. Deze is (op dit moment, september 2020) de als beste geteste “direct klaar” 360-graden camera.

De camera wordt eenvoudig op een statief geplaatst en bediend met een smartphone. Met één druk op de knop is de gehele ruimte in 360 graden gefotografeerd. Op zich is het heel bijzonder dat zo’n klein apparaatje met slechts twee lenzen hiertoe in staat is. En helemaal bijzonder is dat (in tegenstelling tot bijna alle andere direct klaar 360-graden camera’s) de overgang tussen de beelden van de twee lenzen vaak niet eens te zien is.

Het leuke is dat binnen een minuut het resultaat al op de smartphone te bekijken is.

 

Techniek van 360-graden fotografie voor professionele virtuele rondleidingen

Voor bedrijven die de hoogste kwaliteitstandaarden hanteren, bied ik de professionele kwaliteit 360-graden fotografie aan. Bijvoorbeeld musea, topsegment horeca, feestzalen en de exclusievere retail. Allemaal sectoren met kritische klanten waarbij de eerste indruk die u maakt van het grootste belang is.

Een professionele virtuele rondleiding kan desgewenst ook op virtuele

Voor de professionele fotografie maak ik gebruik van de Canon 5Ds spiegelreflexcamera. Deze camera heeft een zeer hoge resolutie (50 megapixels). Dit is een stuk groter dan wat maximaal op Google Street View gebruikt kan worden. Toch is deze overcapaciteit niet overbodig. Het zorgt er namelijk voor dat de foto’s extra scherp zijn. En ook bij eventuele nabewerking in photoshop, zijn er veel meer mogelijkheden. Als lens gebruik ik de Canon EF 8-15mm f/4L. In de 8 mm stand heeft deze fisheye lens een bereik van 180°.

Vervolgens is nog een speciaal statief nodig, zodat alle foto’s perfect overlappen. Onderstaande video laat zien hoe met deze apparatuur één 360-graden foto wordt gemaakt.

 

Per 360° panorama maak ik op negen posities steeds drie foto’s om tot één volledig panorama te komen. De negen posities zijn nodig om de foto’s voldoende te laten overlappen. De drie foto’s per positie is voor de HDR.

Het resultaat is een foto zoals in de vierde stap in onderstaande slider te zien is.

360-graden-fotografie-werkwijze-1
360-graden-fotografie-werkwijze-2
360-graden-fotografie-werkwijze-3
voorbeeld gestitchte foto
360-graden-fotografie-werkwijze-1
360-graden-fotografie-werkwijze-2
360-graden-fotografie-werkwijze-3
foto4
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

 

Met een 360° panorama viewer is de foto dan interactief te bekijken:

 

Een 360-graden fotoshoot in de praktijk

Lees verder op de pagina praktische werkwijze. Hier staat alles over hoe de fotoshoot in zijn werk gaat en welke voorbereidingen van u verwacht worden.